Get Adobe Flash player
Home Tanácsok, tudnivalók

CirkoDoki - Tanácsok, tudnivalók

Hasznos tudnivalók

A háztartásokban előforduló gázkészülékek, gázkonvektorok, gázkazánok, gáztűzhelyek és vízmelegítők - rendszeres karbantartással - megbízhatóan működő berendezések. Ha ezt elmulasztjuk, elhasználódásuk hamarabb bekövetkezik, javításuk költségesebb lesz.

Javasolt évente legalább egyszer, a téli f?tési szezon indulása el?tt a háztartási gázkészülékek karbantartását elvégezni. Fontos, hogy a karbantartást és a hibák javítását is bízza szakemberre!


0620/349-9895


* Gázkészüléke közelében soha ne tároljon papírt, szőnyeget vagy egyéb gyúlékony dolgot!

* Soha ne használjon tűzveszélyes anyagokat semmilyen fűtő- vagy gázkészülék közelében!

* A váratlanul felmerülő problémák és az esetleges balesetek elkerülése érdekében, évente ellenőriztesse gázkészülékét szakemberrel! Ne próbálja azt saját kezűleg megjavítani!

* Ha lakásában gázszivárgást érez:
- ne kapcsoljon le, vagy fel semmilyen kapcsolót, elektromos berendezést
- zárja el a fővezetéken lévő gázcsapot,
- ne dohányozzon, ne használjon nyílt lángot,
- feltétlenül nyisson ablakot és szellőztessen.

- A gázszivárgást előidéző hiba feltárása szakember dolga, ezért kérjük,

mielőbb hívjon gázszerelő szakembert!

* Soha ne használja a gáztűzhelyét fűtésre, mert az égés során az oxigén fokozatosan elfogy a helyiségben, és feldúsul a szénmonoxid! Ez rosszullétet, fejfájást és mérgezést okozhat.

* Ne engedje kisgyermekét a gázkészülékekhez nyúlni!

* Konyhai (kémény nélküli) vízmelegítőjét ne használja hosszabb ideig, ne melegítsen vele vizet fürdéshez ill. mosáshoz!

* Meghibásodott gázkészülékeit csak szakemberrel javíttassa!

* Gázüzemű cserépkályhája sikertelen begyújtása után min. 5-10 perc várakozást követően próbálkozzon újra! Gáztűzhelye sütőjének újragyújtásával is ajánlott néhány percet várni!

* Kéményeit évente ellenőriztesse szakemberrel! Rossz műszaki állapotú kémény esetében a visszaáramló füstgáz mérgezést okozhat!

* Szellőztetéskor az ablak alatti konvektort állítsa takarékra, hogy égéstermék ne kerüljön a lakásba!

* Gázkészülékek használata miatt beépített szellőzőnyílásokat (falban, ajtóban) ne takarja el!

 

 

Takarékossági tanácsok

A nagy fűtőtestek, a nagy felületű padló és falfűtés a kisebb méretével szemben alacsonyabb beáramlási hőmérsékletet tesz elegendővé, ami energia megtakarítást jelent.

A fűtéscsövek hőszigetelése megelőzi a hőveszteséget és megakadályozza a szabályozatlan túlmelegedést az átmeneti időszakokban.

A fűtőtestet mindig úgy helyezze el, hogy a meleg áramlását semmi ne akadályozza, se bútor, se függöny ne takarja el.

Ne a termosztát kézi vezérlésével, folyamatos le- és felcsavarásával szabályozza a hőmérsékletet. Az elektronikus termosztát a lehető legoptimálisabban gondoskodik az állandó szobahőmérsékletről.

Ha a fűtőtest nem egyenletesen meleg, szükség lehet a légtelenítésére.

Amennyiben a fűtési szezon után nem végeztette el gázkészülékei karbantartását, úgy pótolja azt mielőbb! A szakszerű karbantartás az Ön biztonsága és a takarékos gázfogyasztás érdekében szükséges!


0620/349-9895

 

 

Takarékoskodás a konyhában

A fűtőkészülékek időszakos ellenőrzésével szemben a gáztűzhelyeket rendszeresen tisztítani kell. Időnként le kell emelni az égőfedőket a szennyeződések eltávolítása végett, de érdemes tisztán tartani a tűzhely egyéb részeit is. Így nem csak a sütés és főzés válik könnyebbé a karbantartott, jobban szabályozható készülékeken, hanem a gázfogyasztással is tud takarékoskodni.

Főzés és sütés során a gázlángot minden esetben akkorára állítsa be a gáztűzhely szabályozó gombjaival, hogy a gázláng ne legyen nagyobb az edénynél, mivel a gázláng a legtöbb hőt a lángcsúcsnál adja át.

Ha a gáztűzhelye főzés során erősen kormoz, hívjon szerelőt, mert a készülék beállításra szorul. A javítást követően az égés hatásfoka is nagymértékben javulni fog, ami megtakarítást eredményezhet.

Ha az étel felforrt, azonnal állítsa a gázcsapot takaréklángra. Gázt takaríthat meg, ugyanakkor az étel továbbra is fő, illetve nem fut ki!

 

Takarékoskodás a fürdőszobában

A fürdőszobai vízmelegítőkben a víz és a gázmennyiség változtatásával 25 - 65°C között szabályozható a víz hőmérséklete. A nyári szezonban a háztartásban használt víz hőmérséklete magasabb, így célszerű a hőfokszabályozót alacsonyabb értékre állítani. Amennyiben ez nem sikerül, forduljon szakemberhez!

Inkább zuhanyozzon, mint a tele kádban fürödjön, így földgázt és vizet egyszerre takaríthat meg!